A solymászat és a természetvédelem kapcsolata

A Magyar Solymász Egyesület pályázatot hirdet a “A solymászat és a természetvédelem kapcsolata” címmel. A pályázatra magyar állampolgárságú személyek jelentkezhetnek, magyar nyelvű írásművel.

A pályázat célja

A pályázati kiírás célja bemutatni, hogy a természetvédelem, a ragadozómadár-védelem és a solymászat nem ellentétes, hanem összeegyeztethető tevékenységek, számtalan kölcsönös együttműködési lehetőséggel. Célja továbbá a magyar solymászat – természetvédelmi érdekek sérelme nélküli – fejlesztésének irányait meghatározni, különös tekintettel az EU mértékadó országaiban folytatott solymászat gyakorlatára.

A pályázat kedvezményezettjei

Magánszemélyek. A pályázat nyilvános, azon bármely magyar állampolgár részt vehet.

A pályázat leírása

A pályázatra négy témában várjuk az alkotásokat (továbbiakban: Mű):

  • Más államokban sikerrel alkalmazott ragadozó madár tenyésztés és az ebből származó szaporulat természetes élőhelyekre való visszatelepítési programjának bemutatása, különös tekintettel az ebben közreműködő solymászok szerepére.
  • A magyar solymászok részvétele és tevékenysége a magyarországi ragadozómadár-védelmi programokban, a magyar solymászat 1960-as években történt újraszervezésétől, napjainkig.
  • A hibrid sólymok alkalmazásának természetvédelmi kockázatai, ezzel kapcsolatos természetvédelmi és solymász tanulmányok (Európai államok és USA) eredményeinek feldolgozása, elemzése.
  • A hazai solymászat fenntarthatósága, fejlesztésének irányai a XXI. Században. A solymászat, a tenyésztett solymászmadarak hatása a vadon élő ragadozó madarak állományára, továbbá a jelenleg védett vagy fokozottan védett, korábban solymászati szempontból klasszikus zsákmányfajok populációjára.

Egy pályázó korlátlan számú pályázatot benyújthat.

Nevezési feltételek: a pályázati feltételek és a kapcsolódó nyilatkozatok elfogadása.

A pályázaton pályázóként nem vehetnek részt: a pályázati bíráló bizottság tagjai, és a Magyar Solymász Egyesület vezetőségének tagjai.

A pályázatra csak eredeti mű adható be, mely korábban már nem került – részleteiben sem – publikálásra, továbbá a pályázó önálló szellemi terméke.

Benyújtási határidő: 2012.09.01 23:59:59

Benyújtandó mű:

A benyújtandó alkotás műfaja: (tanulmány, értekezés, stb.)

Terjedelme: (min. 15 000 leütés)

Díjazás

Az összes beadott pályázat elbírálását követően az alábbi díjak kerülnek kiosztásra:

I. Díj 1 db hím vándorsólyom, amennyiben a nyertes a tartási feltételeknek megfelel, amennyiben nem, akkor 100 000 Ft értékű pénzjutalom.
II. Díj 1 teljes solymász felszerelés (tarisznya, kesztyű, solymásztőr, csörgő, forgó, sólyomtuskó) egyedi, kézimunkában készült eszközök, vagy egy solymászati tárgyú olajfestmény, vagy 50 000 Ft értékű pénzjutalom.
III. Díj 1 db tetszőleges márkájú adó, vagy térítésmentes részvételi lehetőség a 2012. Évi Nemzetközi Solymásztalálkozón 1 fő részére (szállásköltség térítése kb. 40 000 Ft értékben), vagy 30 000 Ft értékű pénzjutalom.
IV. Díj 2013. évi MSE tagsági díj elengedése (tagjelöltek esetében a tagdíjfizetési kötelezettséggel terhelt első évben), vagy 2 db egyesületi solymászaton térítésmentes részvételi lehetőség (az NST-n kívül) a 2012-2013. évi vadászati idényben.
V. Díj 50 % kedvezmény a 2013. Évi MSE tagsági díjból (tagjelöltek esetében a tagdíjfizetési kötelezettséggel terhelt első évben) vagy 1 db egyesületi solymászaton (az NST-n kívül) térítésmentes részvételi lehetőség.

Egy adott díjon belül a nyertes tetszőlegesen választhat a felsorolt lehetőségek közül.

A pályázat határideje

2012. szeptember 1.

Kapcsolat

Magyar Solymász Egyesület
Kiskunfélegyháza
Béke utca 3.
6100

Tovább a pályázat honlapjára

A solymászat és a természetvédelem kapcsolata

További népszerű pályázatok és pályázati hírek