Pályázati felhívás a Magyarországi Nemzetiségek Kulturális Tevékenységéért Díj jelölésére

A pályázat lejárt. Vissza a főoldalra!

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus a Magyarországon élő nemzetiségek számára díjat alapított kulturális tevékenységük elismeréséért „PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE” (a magyarországi kisebbségek kultúrájáért) elnevezéssel.

A pályázat célja

A Magyarországon élő nemzetiségek kulturális, közművelődési tevékenységének, az anyanyelvű kulturális örökség megtartásának, fejlesztésének elismerése. A díjjal emlékérem és díszoklevél jár.

A pályázók köre

Magyarországon élő nemzetiséghez /bolgár, roma/cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán/ tartozó személyek, szervezetek.

A pályázat részletei

A díjak átadására évente egyszer a Magyarországi Nemzetiségek ünnepnapjához kötődően december 9-én kerül sor, melynek rangját a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus által rendezett Nemzetiségi Gála ünnepi programja is biztosítja.
A Magyarországon honos nemzetiségek – többségében amatőr előadói – saját anyanyelvükön prezentálják, népszerűsítik sokszínű, gazdag hagyományaikat egy-egy attraktív színpadi produkció által.

A díjak száma maximálisan mindösszesen 8 db lehet.
A díjat – a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Nemzetiségi Kulturális Szakértői Tanács, valamint a Roma Kulturális Szakértői Tanács tagjainak javaslata alapján – a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus főigazgatója adományozza.

A díjazásra szóló felhívás nyilvános. Megjelenik: az MTI-ben, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus www.mmikl.hu  (Pályázatok és Kisebbségi Kulturális Programok Osztálya menüpont alatt), a www.erikanet.hu  valamint a www.nemzetisegek.hu  honlapokon, a nemzetiségek országos folyóirataiban és nemzetiségi médiában.

A díjazásra jelöltek felterjesztése az MMIKL nemzetiségi munkatársai által összeállított jelölőlapon valamint annak mellékleteként maximum 3 oldalnyi indoklással történik.

A díj átadása laudátióhoz kötődik.

Az elbírálás szempontjai:
1. szakmai életút/életmű elismerése
2. adott nemzetiségi közösség folyamatos, tartós működése és a nemzetiség kultúrájában betöltött kiemelkedő tevékenysége
3. az anyanyelvi kultúra bemutatása és elismertetése Magyarországon illetve külföldön
4. nemzetközi kulturális kapcsolatok kialakítása, erősítése

A felhívás és a jelölőlap letölthető a www.mmikl.hu, honlapról vagy igényelhető a 225-6043; 225-6041 telefonszámon.
A jelöléseket szíveskedjenek a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus címére (postai vagy elektronikus úton) legkésőbb 2012. szeptember 30-ig elküldeni:

MMIKL
„Nemzetiségi Gála”
Lukács Mária osztályvezető, E-mail: lukacsm@mmikl.hu
1011 Budapest, Corvin tér 8.

JELÖLŐLAP

A pályázat benyújtásának határideje

2012. szeptember 30.

Kapcsolat

Lukács Mária osztályvezető, E-mail: lukacsm@mmikl.hu

Tovább a pályázati kiíráshoz

Pályázati felhívás a Magyarországi Nemzetiségek Kulturális Tevékenységéért Díj jelölésére